
استفاده از تجهیزات و دستگاههای فرسوده که عمر برخی از آنها به بیش از نیم قرن می رسد، نه تنها ایمنی و بهره وری را در معادن کشور کاهش داده است بلکه سبب بروز حوادث و افزایش تلفات انسانی در قعر تونلهای معادن می شود.
اعمال تحریمهای ظالمانه علیه ایران در سالهای اخیر در کنار کمبود نقدینگی فعالان معدنی سبب شده تا معدنکاران از واردات ماشین آلات و دستگاههای جدید حفاری که مجهز به فناوری های نوین است، باز بمانند و مجبور به استفاده از دستگاههای فرسوده ای شوند که نه تنها بهره وری را کاهش می دهد بلکه مخاطراتی را به همراه دارد.
استفاده از تجهیزات قدیمی و بی توجهی به ایمن سازی معادن هر چند در قوانین مختلف کشورمان به آن تاکید شده، موجب شده تا در سال های اخیر تا شاهد بروز حوادث متعدد در معادن کشور باشیم.
قوانین مختلفی در کشور برای ایمنی معادن و نظارت بر معادن وجود دارد این در حالی است که این قوانین و دستورالعمل ها نیاز به بروزرسانی و اصلاح در مواردی دارد که این امر نیز مورد غفلت قرار گرفته است.
در مواد ۸۵ و ۸۶ قانون کار که به موضوع ایمن سازی معادن و محیط کار در معادن می پردازد، تکالیفی برای دستگاه ها و نهادهای متولی از جمله وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تدوین شده است؛ از جمله اینکه این وزارتخانه موظف به بازرسی و ایجاد پایگاه های امداد و نجات و بازرسی در معادن است.
همچنین وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز وظایف نظارتی در معادن را دارد؛ ضمن اینکه سایر نهادها از جمله وزارت اقتصاد و بانک مرکزی نیز در حوزه تخصیص ارز برای واردات دستگاه ها و تجهیزات نقش مهمی دارند.
با این وجود، تعلل در نظارت ها، بازرسی ها و عدم رسیدگی به ایمنی معادن و بروز رسانی تجهیزات معادن باعث شده است که از ابتدای امسال تاکنون شاهد چند حادثه ناخوشایند و غمبار در معادن باشیم.
کاهش تلفات در معادن نیازمند توجه به بروز رسانی تجهیزات، تهیه و تامین وسایل حفاظت فردی مناسب برای کارگران از جمله کپسول خود نجات در معادن زغال سنگ زیرزمینی و نظارت بر استفاده از آن ها و اقدام به حفاظ گذاری پرتگاه ها و دهانههای باز در کارگاه و محوطه آن است که باید مورد توجه قرار گیرد.