صمدی، دبیر انجمن تولیدکنندگان زغال سنگ، در گفتگو با تجارتنیوز درباره وضعیت تولید این ماده معدنی در کشور گفت: میزان تولید کنستانتره زغال سنگ در سال گذشته یک میلیون و 800 هزار تن بود و پیشبینی میشود تولید امسال 15 درصد کاهش داشته باشد. این درحالی است که بهرغم افزایش قیمت جهانی این ماده معدنی، قیمت آن در آبان ماه نسبت به اسفند سال گذشته کاهش داشته است.
صمدی تشریح کرد: نیاز کنستانتره کشور سالانه به سه میلیون و 500 هزار تن میرسد که تقریباً نیمی از آن توسط واردکنندگان تامین میشود. این درحالی است که ظرفیت تولید زغال سنگ از 9.5 میلیون تن در سال پیشی میگیرد. معنی ارقام ارائهشده این است که روند سرمایهگذاری و توسعه، تولید و استخراج زغال سنگ و کنسانتره آن متوقف شده است و اصلیترین دلیل آن به فرمول قیمتگذاری دستوری توسط دولت بازمیگردد.
وی درباره تعیین دستوری قیمت زغال سنگ توضیح داد: به دلیل اینکه این ماده جزو زنجیره فولاد است، دولت روی قیمتگذاری آن حساسیت بالایی دارد. اما با تعیین فرمول غیرکارشناسی عملا سرمایهگذاری در این حوزه صرفه اقتصادی ندارد. در حالی که ایران ذخایر عظیمی دارد. با توجه به اینکه اکثر فعالان این حوزه بخش خصوصی و یا نیمهدولتی هستند، بیش از سه سال است که ایران از طریق مذاکره و مکاتبه با مقامهای مختلف خواهان اصلاح فرمول و قیمتگذاری شده، اما تا به امروز هیچ اتفاقی رخ نداده است.
او ادامه داد: قیمت زغال سنگ وارداتی سه برابر قیمت تمامشده داخلی است، اما قیمت آن در ایران هر ماه کاهش پیدا میکند. این درحالی است که 80 درصد کنسانتره زغال سنگ کشور توسط ذوب آهن مصرف میشود و همین مجموعه 80 درصد واردات را انجام میدهد.
صمدی با اشاره به زیان سنگین ذوبآهن اصفهان از واردات زغال سنگ به جای استفاده از ظرفیت داخلی، تشریح کرد: مطابق دادههای کدال، ذوب آهن اصفهان در سه ماه اول سال برای تأمین هر تن 17.5 میلیون تومان هزینه داده است. یعنی سه برابر قیمت داخلی. این مجموعه سال گذشته 15 هزار میلیارد تومان برای تامین ذغال سنگ مورد نیاز خود هزینه کرده است، یعنی عدمالنفع این مجموعه در همین رابطه 10 هزار میلیارد تومان بوده است. چراکه اگر تمام زغال سنگ مورد نیازش از داخل تأمین میشد هزینه آن به 5000 میلیارد تومان کاهش مییافت.
تجارتنیوز- ۱۶ آبان ۱۴۰۲-کد مطلب: ۸۸۹۵۸۹