
گازگرفتگی در معدن مهماندویه دامغان 18 فروردین به مرکز کنترل و هماهنگی عملیات اهلال احمر ستان و اورژانس سمنان اعلام شد . در این حادثه هفت نفر شامل چهار ایرانی و سه تبعه خارجی در معدن محبوس بودند که پیکر بیجان همگی پیدا شد.
این معدن از نوع کوچک مقیاس است که در نظارت فنی پایان سال 1403 به دلیل نقص، اخطار یک ماهه در تاریخ 29 بهمنماه همان سال به بهرهبردار ابلاغ شده بود.
صمدی دبیر انجمن زغالسنگ کشور در همین ارتباط با بیان اینکه معدن مهماندویه دامغان سیستماتیک نبوده است، گفت: به نظر می رسد علت این حادثه تصاعد گاز متان نباشد زیرا اگر عامل آن بود، منجر به وقوع انفجار در معدن می شد؛ بنابراین آلودگی معدن به گاز منوکسید کربن سبب خفگی معدنکاران شده است.
وی با بیان اینکه باید نظارت های سختگیرانه و دقیق بر معادن کوچک صورت بگیرد، گفت: در منطقه سمنان و شمال حوزه شاهرود، البرز شرقی و مرکزی، معادن کوچک مقیاس زیادی فعال هستند که نیاز است نظارت بیشتری روی آنها صورت گیرد. در این استان 42 نوع ماده معدنی شناخته شده دارد که ذخیره قطعی معادن این استان حدود 600 میلیون تن و ذخیره احتمالی آنها حدود یک میلیارد تن است.
حوادث جانی معادن زغال سنگ تمامی ندارد
همزمان با این اتفاق باید این نکته را بیان کرد که در طول یک دهه اخیر حادثههای مختلفی در معادن زغالسنگ به وجود آمده که جان بسیاری از کارگران را گرفته است. بهاعتقاد فعالان معدنی از مهمترین چالشهای معادن زغالسنگ نبود معیار شفاف برای تعیین قیمت زغالسنگ، ایمنی پایین معادن، عدم بهکارگیری تکنولوژی و ماشینآلات روز دنیا در بهرهبرداری از معادن جهت تولید کنسانتره زغالسنگ با کیفیت قابلقبول و ویژگیهای زمینشناسی معادن زغالسنگ ایران است که مشکلات زیادی را برای معدنکاران زغالسنگ و مصرفکنندگان این محصول ایجاد کرده است.
اما نکته مهم اینجاست هر سال با بروز حوادث مختلف این مشکلات بازگو و مسئولین وعدههای بسیاری برای حل آنها بیان کردهاند اما در عمل خبری از حمایت معادن زغالسنگ نیست و هرساله جان کارگران در این معادن با خطر روبهروست.